عمارت تاریخی بلدیه رودسر احیا می شود

عمارت تاریخی بلدیه رودسر احیا می شود

به گزارش لباس دونی، از گیلان دو سال پیش، گمانه زنی دیرینه شناسی در میدان شهرداری شهر رودسر که زمانی گورستان دوره اسلامی بوده، انجام شد و به تازگی مرمت فاز اول عمارت بلدیه رودسر در دستور کار قرارگرفته است.


شهرستان رودسر، یا با نام قدیم آن «هوسَم»، روزگاری مرکز حکمرانی خاندان «آل زیار» و «آل بویه» بود. «رودسر» نام جدیدی نیست و از قرن هشتم به این سو، شرقی ترین شهرستان گیلان، رودسر نامیده شد. قبل از روی کار آمدن سلاطین کیایی در شرق گیلان (حاکمان محلی شرق گیلان قبل از صفویه) نام این منطقه «هوسَم» بود و معنای آن «جایگاه نیکو و نیک شهر» نوشته شده است.
شهرستان رودسر با داشتن شهر های مهمی همچون؛ رحیم آباد، املش، چابکسر و واجارگاه، جاذبه های زیادی در جنگل، ییلاق، کوه و همینطور ساحل دریا دارد. این شهرستان با مرکزیت شهر رودسر، درست نزدیک به ساحل دریا قرار گرفته است. شهر رودسر، بناهای تاریخی زیادی دارد که با وجود ثبت در لیست آثار ملی متاسفانه بازدید عموم ندارد. خانه های تاریخی همچون؛ زرکشوری، خانم رضازاده، خانه جواد نصری، رئیسیان و حسینیه های میرجوادی و حسینیه حاج هادی.

در میدان اصلی شهر که به میدان شهرداری مشهور است، بازهم مجموعه بناهای تاریخی را می بینیم که به تنهایی برای این شهر بهترین پتانسیل گردشگری می باشد. علاوه بر عمارت بلدیه با برج ساعت معروف آن، کاخ نهارخوران و بنایی که بعدها در اختیار آموزش و پرورش قرار گرفت، بناهای تاریخی و ثبت شده هستند ولی هیچکدام بازدید عموم ندارند.
تنها عمارت بلدیه رودسر است که میتوان آنرا از نزدیک دید و البته به این دلیل که این بنای تاریخی همچنان بعنوان ساختمان اداری شهرداری رودسر کاربری دارد و اگر کاربری دیگری همچون موزه بلدیه و یا مردم شناسی و یا گالری فرهنگی هنری داشت، بی گمان گردشگران را جذب می کرد. حالا مسافران، بیشتر به قصد دیدن ساحل دریا، به رودسر می روند.
در میدان شهرداری رودسر، هشت بنای تاریخی است و عمارت سفید شهرداری با برج بلند معروف آن، همانند عمارت بلدیه شهر رشت، ساعت هایی در پایان برج دارد. این بنای دو طبقه همانند بلدیه رشت در دوره پهلوی اول و در جایی ساخته شده که زمانی گورستان بوده است. برج ساعت و تزئینات گچبری با طرح های اسلیمی در نما، زیبایی این عمارت را دو چندان می کند. گفته شده این عمارت هم مانند خیلی از عمارت های پهلوی اول، توسط معماران و مهندسان آلمانی ساخته شده است. بر خلاف عمارت بلدیه رشت، عمارت شهرداری رودسر وسیع و متقارن نیست. با این وجود برج ساعت آن با کلاه پیازی شکل در پایان برج، گویی سبک معماری نئوکلاسیک روسی را تداعی می کند؛ از دیگر تفاوت های این بنا، ایوان و بالکن کشیده در طبقه اول و دوم است.

وقتی وارد عمارت بلدیه رودسر می شوید، راه پله ای وسیع با پلکان های کوتاه همانند عمارت بلدیه رشت مقابل بیننده گشوده می شود که در پاگرد نخست دو طرفه شده و به طبقه دوم می رسد. سقف بنا لمبه کوبی (چوبی) است. از اتاق های گوناگونی که کاربری اداری دارد، عبور کرده و به سمت برج بلدیه می روم که با یک راه پله بتنی و مارپیچ تا نزدیک ساعتهای برج می رود. از پنجره های چوبی و بلند ۶ طبقه موجود، میتوان نمای شهر را در هر طبقه کوچک و کوچک تر دید.


در آخرین طبقه می ایستم و نمای مجموعه بناهای تاریخی دور میدان را مشاهده می کنم. بناهایی که بر گورستان دوره اسلامی بنا شده است. هنوز تک و توک خانه هایی با سقف های سفال پوش را میتوان در شهر رودسر دید و ساحل دریا که چقدر به مرکز شهر نزدیک است. اما دریچه آخر که به برج ساعت می رسد، بگونه ای است که نمی توان به سادگی از آن عبور کرد. بخشی از دریچه و راه پله آخر صدمه دیده و نگهبان تذکر می دهد که رسیدن به ساعتهای برج خطرناک می باشد. دریچه را باز می کنم، از این ارتفاع میتوان باد خنکی را حس کرد که از سمت دریا می وزد، به ناچار راه رفته را بازمی گردم.

عمارت شهرداری رودسر که در ضلع جنوب غربی مجموعه میدان شهرداری قرار گرفته، در تاریخ دوم بهمن ۱۳۸۲ و به شماره ۱۰۷۸۵ در لیست آثار ملی ثبت شده است. خردادماه سال ۱۴۰۱ عملیات گمانه زنی دیرینه شناسی در میدان شهرداری رودسر به پایان رسید. این اقدام پیش مقدمه ای بود تا میدان شهرداری رودسر هم همانند پیاده راه فرهنگی رشت، سنگفرش شود.
بنابراعلام مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، هدف از گمانه زنی دیرینه شناسی در تاریخ یاد شده، «مستندنگاری ظرفیتهای تاریخی، لایه نگاری و شناسایی ادوار مختلف فرهنگی شهر رودسر با تشکیل سه سایت انجام شده و طی این عملیات باستان شناسی، چندین سازه تدفینی در ارتباط با دوران مختلف اسلامی به دست آمد که بعد از مطالعه بر روی قطعه سفال های بدست آمده، قدمت گورستانی که بناهای میدان شهرداری در دوره پهلوی اول از آن سربرآورده، به قرون اولیه اسلامی می رسد.»
ولی جهانی در اینباره توضیح می دهد: «بر اساس شواهد، توالی این گورستان نزدیک به ۹ قرن بوده و قبور شناسایی شده از حدود قرن سه تا قرن ۱۱ هجری قمری تاریخ گذاری شده اند. همچون مهم ترین دستاوردهای این فعالیتهای پژوهشی شناسایی و کشف یک سازه تدفینی بود که احیانا مکانی مذهبی بوده و همینطور کشف بقایای دیوار و پی بنایی که دربردارنده کاشی کاری است. این بنای کشف شده، احتمال دارد در ارتباط با یکی از بزرگ زادگان قرن ۸ یا ۹ هجری قمری و همزمان با حکمرانی حکومت محلی آل کیا باشد.»

بعد از این کاوش و در دومین اقدام پیرامون میدان شهرداری رودسر، پروژه مرمت عمارت بلدیه رودسر هم اخیرا شروع شده است. در همین زمینه، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، می گوید: ساختمان تاریخی بلدیه رودسر، در تملک شهرداری رودسر است و مطابق قانون هزینه مرمت بناهای تاریخی دولتی بر عهده همان دستگاه است.
ولی جهانی می افزاید: در جهت حفظ و احیاء بناهای تاریخی گیلان، مرمت بنای تاریخی شهرداری رودسر با نظارت اداره کل میراث فرهنگی گیلان و تخصیص اعتبار از جانب شهرداری رودسر در حال انجام می باشد. در این راستا، مدیریت شهری رودسر ۷۰۰میلیون تومان اعتبار برای فاز اول احیا تخصیص داده و در مرحله اول در و پنجره های فلزی که در ادوار گذشته به بنا تحمیل شده است، برچیده و مجدد درب و پنجره های چوبی همانند قبل جایگزین می گردد.





منبع:

1403/05/30
11:15:17
5.0 / 5
303
تگهای خبر: آموزش , دستگاه , زیبایی , صنایع دستی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
لباس دونی