گفت وگو با حسن ذوالفقاری

از زبان فارسی در چین تا قرارداد 25ساله

از زبان فارسی در چین تا قرارداد 25ساله

لباس دونی: حسن ذوالفقاری به تاریخچه روابط ایران و چین و علاقه مردم این کشور برای روابط فرهنگی با ایران اشاره می کند. همینطور از اقدامات انجام شده در مورد آموزش زبان و ادبیات فارسی، بازگشت باردیگر فارسی آموزان چینی به ایران، بازبینی و سرمایه گذاری چین بر جاده ابریشم و واکنش ها به قرارداد ۲۵ساله می گوید.


به گزارش لباس دونی به نقل از ایسنا، هرچند روابط میان ایران و چین سابقه درازی دارد اما در ایام اخیر و به دنبال امضای قرارداد ۲۵ساله میان این دو کشور، علاوه بر واکنش های زیاد به این موضوع، روایت های مختلفی از روابط میان دو کشور، حضور چینی ها در ایران، مسائل فرهنگی آنها و حتی سبک زندگی شان در فضای مجازی دیده می شود و به شکلی هر کسی هر روایتی را از چینی ها در ذهن دارد به اشتراک می گذارد. در این میان گفت وگوی ایسنا را با حسن ذوالفقاری، استاد زبان و ادبیات فارسی اعزامی ایران به چین که سال هاست در این کشور مشغول تدریس است، می خوانید.

۱۳ کرسی زبان فارسی در چین و اعزام باردیگر چینی ها به ایران
این روزها زبان و ادبیات فارسی در چین از چه جایگاهی برخوردار می باشد و آیا این جایگاه نسبت به گذشته تغییری داشته است؟
حالا ۱۳ کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه های شهرهای مختلف چین از جمله: پکن، شانگهای و ۱۰ شهر دیگر وجود دارد. اغلب این کرسی ها در دانشگاه های مطالعات ترجمه و یا مطالعات فرهنگی هستند و مجموع دانش آموختگان آنها بالغ بر ۷۰ یا ۸۰ نفر است که لیسانس زبان و ادبیات فارسی می گیرند. البته در دانشگاه پکن و شانگهای دوره های تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری هم وجود دارد. در شهرهای دیگر معمولا دانش آموختگان این دو دانشگاه تدریس و دانشجویان را تا سطح لیسانس تربیت می کنند که این دانش آموختگان هم یا در دو دانشگاه پکن و شانگهای یا در ایران ادامه تحصیل می دهند، یا این که در شرکتهای اغلب بازرگانی، یا تا حدودی هم به کارهای فرهنگی و رسانه ای مشغول می شوند.
میتوان اظهار داشت که امروزه جایگاه زبان فارسی در چین جایگاهی بسیار عالی است. طی ۱۰ سال قبل ظرفیت ها چندبرابر شده؛ مثلا کرسی های زبان و ادبیات فارسی تا ۱۰ یا ۱۵ سال پیش فقط به دو شهر پکن و شانگهای محدود می شد اما امروزه این کرسی ها در ۱۰ شهر دیگر هم وجود دارند. علاوه بر استادان مقیم و چینی که یا دانش آموخته دانشگاه پکن هستند یا در ایران تحصیل کرده اند، استادانی هم از ایران به دانشگاه های مختلف چین اعزام می شوند، البته تعدادشان کم است. اما اغلب دانشگاه های چین بر حسب علاقه ای که به حضور استاد ایرانی دارند، آنها را برای تدریس جذب می کنند، یعنی کسانی که دوست دارند در این شهرها تدریس کنند، از راه درج آگهی و اطلاعیه می آیند. یا کسانی که در دانشگاه های چین در رشته های دیگری تحصیل کرده اند، به علت این که زبان شان فارسی است، گاها بعنوان استاد ایرانی جذب این دانشگاه ها شده اند.
همینطور از ابتکارات چینی ها در زمینه گسترش زبان فارسی این است که دانشجویان شان در دوره لیسانس و مقاطع دیگر را معمولا یک ترم (گاهی شش تا ۱۰ ماه) بعنوان فرصت مطالعاتی یا آموزش تکمیلی در مراکز آموزش زبان فارسی به ایران اعزام می کنند تا به تحصیل بپردازند. البته یک سالی است که این روند به علت شرایط کرونایی متوقف شده است، اما از مهر آینده باردیگر شروع می شود و دانشجویان در این جا ضمن شناسایی، به مراکز آموزش زبان فارسی در شهرهای مختلف ایران اعزام می شوند.
در مجموع، امروزه می توانیم بگوییم با عنایت به گسترش روابط ایران و چین، دو طرف احساس می کنند که این روابط باید در سطح مسائل آموزشی و پژوهشی هم توسعه و گسترش پیدا کند، کمااین که گسترش پیدا کرده و این روزها شاهد آن هستیم که فارغ التحصیلان زیادی در این رشته ها جذب شده اند. این کمک بسیار خوبی به روند گسترش زبان فارسی می کند. علاوه بر این، برنامه های فرهنگی هم اجرا می شود، از جمله: برگزاری نشست ها و همایش های مشترک که گاها با همکاری رایزنی ایران در چین انجام می شود. همینطور استادانی که از ایران اعزام می شوند، نقش بسیار موثری در گسترش این روابط فرهنگی داشته و دارند.
این روابط فرهنگی نسبت به گذشته (پیش از انقلاب) صددرصد گسترش پیدا کرده؛ چون در گذشته اغلب به علت این که دولت چین با ایران ارتباطات کمتری داشت، اغلب استادان شان را از افغانستان تأمین می کردند و چینی ها هم دانش آموختگان شان را برای آموزش زبان فارسی به افغانستان اعزام می کردند که البته خیلی محدود بود اما پس از انقلاب، این روند تغییر نمود و امروزه شاهد می باشیم که بالغ بر ۶۰۰ نفر در کرسی های زبان فارسی در چین آموزش دیده اند و بیشتر از ۵۰، ۶۰ نفر هم در دوره های ارشد و دکتری در ایران تحصیل کرده و به چین بازگشته اند و الان در بخش های آموزشی، فرهنگی و رسانه ای مشغول به کارند.
آموزش زبان فارسی به کودکان در چین


منبع:

1400/02/03
13:13:17
5.0 / 5
1043
تگهای خبر: آموزش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
لباس دونی