ای بخارا عقل افزا بوده ای
لباس دونی: مجموعه فرهنگی بخارا در قالب مجله و نشست های فرهنگی و بامداد های دیدار، در مدت 22 سال از پیدایش، به افزایش دانش و خرد در جامعه فارسی زبان یاری رسانده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، سامانیان، اولین حاکمان ایرانی تبار ایران بعد از ورود اسلام به ایران، حدود قرن دوم هجری، بودند. حکومتی که در خراسان و ماوراالنهر حاکم بود، ادبیات و فرهنگ ایران را در پایتخت خود بخارا زنده نگه داشتند و این میراث بعد از صدها سال، برای همه فارسی زبانان دنیا باقی مانده است، بخارای مکتوب...
مجله بخارا در سال ۱۳۷۷، به سردبیری علی دهباشی کار خودرا شروع کرد و تا شماره ۹۴ توسط کسری حاج سید جوادی که مدیر و صاحب امتیار مجله کلک نیز بود مدیریت شد، دهباشی که قبل از آن چند سال سردبیر مجله کلک بود و چهره رسانه ای شناخته شده در ادبیات، هنر و فرهنگ به شمار می رفت، خیلی زود بخارا را به پایگاه اصلی هنرمندان، ادیبان، نویسندگان و نامداران فرهنگ ایران تبدیل کرد.
مجله بخارا در ۲۲ سال انتشار خود، مقالاتی از بزرگترین نویسندگان و پژوهشگران ایران و جهان را به چاپ رساند که این مجموعه را از یک نشریه ادبی به یک منبع غنی علمی و پژوهشی تبدیل کرد که میان دانشگاهیان نیز معتبر است.
بخار از ابتدا به صورت دو ماه نامه منتشر می شد و الان در آخر سال ۱۳۹۹، شماره ۱۴۲ آن ویژه فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰، ویژه نامه سیروس پرهام و مقالاتی از محمدرضا شفیعی کدکنی، محمدعلی موحد ژاله آموزگار، جلال خالقی مطلق، شده است.
در این سال ها، ویژه نامه هایی برای شخصیت های مهم فرهنگ و هنر انتشار یافته است که از این جمله می توان به داریوش شایگان، مجتبی مینوی، بدیع الزمان فروزانفر و از شخصیت های غیرایرانی پیتر هانکه، آندره ژید، اومبرتو اکو و... اشاره نمود.
شب های بخارا، روزهای پر از قند
یکی از برنامه هایی که در کنار انتشار مجله بخارا انجام شده و بسیار هم مورد توجه قرار گرفته است، شب های بخارا است، نشست هایی که برای قدردانی از استادان و صاحب نظران هنر، فرهنگ و ادبیات، شناساندن و تحکیم فرهنگ و ادب ایران برگزار شده اند و مخاطب های آن گاهی از هزار نفر در یک نشست هم عبور کرده اند.
شب ابن بطوطه، شب آرتور شنیتسلر، شب آرتور کریستن سن، شب آنتونیو ویوالدی، شب ادبیات آشوری، شب ادبیات اتریش و سوئیس، شب ادبیات تطبیقی، شب استقلال هند، شب ایتالو کالوینو، شب برت فراگنر، شب بهرام بیضایی، شب جوزپه وردی، شب خاندان مولانا، شب خیام، شب شاعران معاصر ایتالیا، شب شاعران و نویسندگان افغانستان، شب شاهنامه، شب شعر آلمانی، شب شعر یونان، شب فرهاد فخرالدینی، شب کریشتف کیشلوفسکی، شب کریم اصفهانیان، شب کلاوس مان، شب کیکاوس جهانداری، شب گات ها، شب محمد استعلامی، شب نجف دریابندری، شب هانا آرنت، شب یوزف فون هامر پورگشتال، بخش کوچکی از برنامه های شب بخارا هستند که تا کنون بیش از ۶۰۰ برنامه دراین زمینه برگزار شده است.
بخشی از این برنامه ها نیز، در پاریس، لس آنجلس، توکیو، سئول، رم و دیگر شهرهای دنیا برگزار شده است.
صبح دیدار به وقت بخارا
نشست دیگر نیز، بامداد های دیدار است که بطور معمول پنجشنبه صبح، در کتابفروشی آینده در مرکز موقوفات دکتر محمود افشار، برگزار می گردد و در این جلسه ها، مخاطبان فرصت گفت و شنود با برگزیدگان فرهنگی کشور را داشته اند.
گفتگو با احمد اقتداری، گفتگو با پری صابری، گفتگو با تقی پور نامداریان، گفتگو با توفیق سبحانی، گفتگو با جلال خالقی مطلق، گفتگو با جمال میرصادقی، گفتگو با جواد مجابی، گفتگو با دکتر هوشنگ دولت آبادی، گفتگو با ریچارد فولتز، گفتگو با ژاله آموزگار، گفتگو با سعید حمیدیان، گفتگو با سلیم نیساری، گفتگو با شعله جلیلی، گفتگو با صفدر تقی زاده، گفتگو با کامران فانی، گفتگو با کریم زمانی، گفتگو با گلی ترقی، گفتگو با عدنان قارا اسماعیل اوغلو، گفتگو با علی قیصری، گفتگو با فاطمه معتمدآریا، گفتگو با فریده گلبو، گفتگو با لیلی انور، گفتگو با محمد محمدعلی، گفتگو با منوچهر انور، گفتگو با مینو مشیری، گفتگو با ناصرالدین صاحب الزمانی، گفتگو با نصرالله پورجوادی، گفتگو با هوشنگ مرادی کرمانی قسمتی از برنامه هایی بودند که در این دیدارها که تا قبل از کرونا بطور مرتب برگزار می شد، صورت گرفت.
بخارا، فراتر از مرزها
بخارا، در قالب مجله یا شب های فرهنگی یا دیدارهای بامداد پنجشنبه از روز شروع تا کنون بخش بزرگی از فرهنگ ایران بوده است و همیشه پای ثابت برنامه های فرهنگی و هنری در بالاترین سطح علمی و در عین حال آشنا برای مخاطبان در سن و تحصیل و موقعیت بوده است.
ای بخارا شاد باش و دیر زی
منبع: lebasdooni.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب