جلوه گری تنبك در صحنه رودكی
لباس دونی: فصل جدید رویداد موسیقایی چند شب، با محوریت ساز تنبك و نوازندگی هنرمندان نسل چهارم موسیقی ایرانی در تالار رودكی انجام می شود.
فصل جدید مجموعه كنسرت های چند شب طی روزهای ۲۶، ۲۷ و ۲۸ آذر سال ۹۸ به همت موسسه فرهنگی هنری نغمه حصار در تالار رودكی تهران برگزار می گردد و برخی از نوازندگان برگزیده نسل چهارم موسیقی ایرانی طی روزهای بیست وششم تا بیست و هشتم آذر ماه سال ۹۸ فصل جدید این مجموعه كنسرت هارا با عنوان چند شب هم نوازی تمبك برگزار می كنند. در این برنامه برخی از نوازندگان برگزیده و شناخته شده نسل چهارم موسیقی ایرانی در چارچوب كنسرتهای دو نوازی سازهای مختلف با ساز تمبك برنامه اجرا می كنند.
برنامه كنسرت ها به ترتیب زیر اعلام شده است:
سه شنبه (۲۶ آذر) ساعت ۲۰
پویا سرایی نوازنده سنتور بهنام معصومی نوازنده تمبك
امیرحسین مختاری نوازنده قانون مهسا نساج پور نوازنده تمبك
سعید نایب محمدی نوازنده عود حمید قنبری نوازنده تمبك
چهارشنبه (۲۶ آذر) ساعت ۲۰
سینا خشك بیجاری نوازنده تمبك آریا محافظ نوازنده سنتور
همایون جهانشاهی نوازنده تمبك مهرزاد اعظمی كیا نوازنده كمانچه
جعفر قاضی عسگر نوازنده تمبك هادی آذرپیرا نوازنده تار
پنجشنبه (۲۸ آذر) ساعت ۲۰
مقداد شاه حسینی نوازنده سه تار فرهاد صفری نوازنده تمبك
نازنین پدرثانی نوازنده تمبك فریبا هدایتی نوازنده سه تار
امیرفرهنگ اسكندری نوازنده عود كامران منتظری نوازنده تمبك
سازتنبك (تمبك، دمبك، دندونك و ضَرب) یكی از سازهای كوبه ای ایرانی است. این ساز پوستی، از نظر سازشناسی جزء طبل های جام شكل شمرده می شود كه از این خانواده می توان به سازهای مشابه مانند داربوكا در كشورهای عربی و تركیه و همین طور زیربغلی در افغانستان اشاره نمود. پیشینه تنبك با اسامی پهلوی دمبلك به قبل از اسلام می رسد و بنابر نظر دكتر معین دمبك صورت دگرگون شدهٔ همین نام است. این ساز در چند دههٔ اخیر پیشرفت چشم گیری كرده و حتی بعنوان سازی تكنواز و مستقل نیز مطرح گردیده است.
دربارهٔ وجه تسمیه این ساز، هنوز یك رای نهایی حاصل نشده است. بهمن رجبی در كتاب خود تنبك و نگرشی به ریتم از زوایای مختلف نوشته نام این ساز در اصل تنبك بوده و تبدیل آن به تمبك به سبب قلب حرف «ن» ساكن به «م»، پیش از حرف «ب» است؛ مثل اتفاقی كه در تلفظ واژهٔ «شنبه» می افتد. اما گروهی دیگر اعتقاد دارند صورت «تنبك» منشا منطقی نداشته و بنا بر این به اشتباه در بین مردم رواج یافته است. اما در نوازندگی این ساز از تكنیك هایی به اسامی «تُم»، «بك»، «پلنگ» و «ریز» استفاده می شود؛ بدین سبب چندان بعید نیست اگر نامگذاری «تمبك» برمبنای همین اسامی صورت گرفته باشد.
مجموعه كنسرتهای چندشب به همت موسسه فرهنگی هنری نغمه حصار از تیر سال ۹۶ با هدف یادآوری ریشه های اصلی موسیقی در دوره های مختلف طراحی و برگزار شده كه در هر دوره به یك ساز از حوزه موسیقی ایرانی، كلاسیك و نواحی و بخش های دیگری از گونه های موسیقی پرداخته می شود
منبع: لباس دونی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب